Onderwerpen
Eerste Wapenverlof
Verlenging wapenverlof
Wapen bijschrijven
Kluis informatie
Eerste wapenverlof
Voor het kunnen bezitten van een wapen is een wapenverlof vereist. Dit verlof wordt onder voorwaarde verstrekt door Politie, Korpscheftaken (KCT), van de eenheid waarin je woonachtig bent.
Een verlof wordt dan alleen verstrekt wanneer men daar een zeker belang bij heeft. Voor de meeste mensen is dat het beoefenen van schietsport bij een vereniging.
Wanneer men nog geen verlof heeft als beginnend schutter zal men minimaal 1 jaar vol lidmaatschap moeten hebben bij een vereniging. Hierbij kan men alleen voor klein kaliber wapen inschrijven (.22).
Welk wapen je gaat aanschaffen moet betrekking houden met de wedstrijd discipline die je wil beoefenen. Geweer of pistool, maakt niet uit als het maar klein kaliber is en je er een gekozen discipline aan toekent.
WM3 formulier.
Het begint bij het invullen van een WM2 formulier. Hierop komen je persoonsgegevens op en die van de vereniging waar je lid bent. Tevens komen daar de gegevens op van de verkopende partij cq wapenhandel.
Dit formulier geeft Politie inzage in welk wapen je op verlof wilt hebben en waarom je die wil hebben. Tevens ook waar dit wapen vandaan komt en dat de vereniging onderschrijft en ondertekend akkoord te zijn met het verlof aanvraag.
Het is belangrijk te weten dat een vereniging een schietdiscipline kan onderschrijven die ook daadwerkelijk bij de vereniging kan worden beoefend. Als dit niet mogelijk zou zijn mag de vereniging dit niet onderschrijven en ondertekenen.
WM32 formulier.
Tot kort in de corona tijd was in Nederland de E-screener de methode om te beoordelen of iemand capabel en veilig zou zijn om een wapen te mogen bezitten. Deze E-screener methode was zeer omstreden omdat mensen werden afgewezen die aantoonbaar geen enkele verdenking op slecht gedrag hebben. De overheid heeft toen de E-screener toen terzijde gelegd, waarop de oude methode weer is gaan gebruiken. De WM32 formulieren.
Het WM32 formulier is een eigenverklaring methode waarbij je vragen krijgt over je gezondheid, drank en drugs gebruik en connectie hebben met mogelijke criminele kringen.
Deze vragen dient men dus zelf te beantwoorden naar waarheid, als later blijkt dat de vragen incorrect zijn beantwoord kan dat vervelende gevolgen hebben.
Als laatste op het formulier dienen 3 personen als referentie opgegeven te worden. Vroeger was het opschrijven van hun naam en telefoonnummer voldoende, maar nu dienen deze personen ook zelf hun handtekening te zetten waarmee men echt verklaart als referent te staan voor de aanvrager van het wapenverlof. Als laatste ondertekend de aanvrager het document als naar waarheid in te hebben gevuld.
Korpscheftaken zal de referenten kunnen bellen om hun te interviewen over de aanvrager.
Aanvraag indienen bij Politie.
Neem contact op met Korpscheftaken in je regio, een telefoontje of soms een email kan je in contact brengen met Politie om een afspraak te maken. Tijdens deze afspraak lever je alle benodigde papieren in en zal men een gesprek met je aangaan om te oordelen of men het veilig vindt je een verlof te kunnen verlenen. Op dat moment zal men ook kijken of er zaken lopen of er een strafblad bestaat. Als alle seinen bij Politie op groen staan, zal men de kosten bij je in rekening brengen, dit kan men daar direct pinnen.
Wat moet je inleveren?
- Je WM3 formulier
- Je WM32 formulier
- Wapen optiebon (wapenhandel) of een WM2 formulier (wapenhandel of particulier)
- Pasfoto
- Schietregistratie boekje met minimaal 18 stempels (beurten) van 1 jaar verenigingslid te zijn.
Politie zal dan aan de slag gaan een verlof op te stellen. Daarna zal deze klaar liggen bij Politie om op te halen. In sommige gevallen wil men het voor je per post opsturen. Het is aan jezelf of je dit prima vindt, maar misschien is ophalen van dergelijk document veiliger.
Let op! Voor dat je het verlof in handen krijgt, zal je als starter een huisbezoek krijgen of je een geschikte kluis hebt staan die correct staat verankert.
Als je je verlof hebt, kun je bij de verkopende partij het wapen echt ophalen. Politie zal je wel vertellen dat je kort erna op afspraak het wapen moet tonen. Dit is om te controleren of je inderdaad het aangegeven wapen in bezit hebt en alle papieren dus ook kloppen en het wapen aan de wapenregels voldoet.
Keuze en montage Kluis
Een kluis uitzoeken is vooruit plannen. Welke kluis kun je nu het beste kiezen?
Begin met welk type wapens je zal willen opslaan, blijf je alleen pistolen en revolvers opslaan of komt er ook een geweer bij. Ga je munitie ook opslaan in dezelfde kluis of doe je die in een aparte kluis.
De maatvoering hang dus af van wat je in de toekomst wil opslaan in deze kluis.
Bedenk dat je munitie in dezelfde kluis, in een apart vak opgeborgen moet worden, dat met eigen sleutel kan worden afgesloten.
Munitie mag ook in een andere anti-inbraak kluis worden opgeborgen.
Er zijn ook kluizen die plankjes in de indeling hebben, die kun je mooi gebruiken om wapendelen of accessoires weg te leggen. Een optie is ook om handvuurwapens op plankje op te slaan met behulp van een pistool beugel.
Je kan alle kanten op met kluismaten en indelingen.
Maar denk vooruit!
Kluis plaatsing.
Wanneer je je kluis gaat plaatsen, voor dat je je eerste wapen mag ophalen, bedenk dat deze goed en gedegen vast zit aan muur en/of vloer. Politie zal altijd een kluiscontrole uitvoeren bij je thuis. Hier wordt gekeken of de kluis zodanig vastzit dat het losmaken van de kluis door inbrekers onmogelijk of nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt.
De kluis moet inpandig zijn aangebracht, dus niet in een losse schuur of garage achter het huis bijvoorbeeld. Er zijn wel voorbeelden van huizen die een inpandige garage hebben, daarbij zou de kluis in die garage geplaatst kunnen worden. Overleg dit voor de zekerheid met Politie, zij keuren iets goed of niet. Als ze die locatie niet veilig achten moet je de kluis weer verhuizing.
Maar wellicht is het voor je wapens niet gunstig om dit in die garage te zetten in verband met vocht. Een vochtvreter zou wel kunnen, maar vraagt veel aandacht en onderhoud.
Montage
Bij huizen met betonvloeren en stenen muren is het gebruik van ankers aan te bevelen. Deze ankers zijn in de meeste bouwmarkten verkrijgbaar. Let op de bout maat en de gaten in de kluisvloer en achterwand. Kies een passende bout maat en dus niet te klein of te groot.
Mensen die in een huis met houten vloeren wonen met al dan geen houten wanden moet men iets meer aandacht geven aan het vastzetten. Zorg dat de bodem van de kluis met lange houtdraadbouten vast zit in balk of balken van de vloer. Een aanvullen tegen een wand is zeker aan te bevelen. Gebruik eventueel slotbouten door een wand heen. De moerverbinding zit in de kluis en kun je niet bij, de ronde glade kop bevind zicht aan de andere zijde van de wand. Omdat er geen sleuf of kruiskop inkepingen zijn, kun je dus niets erop zetten om los te draaien.
Verlenging wapenverlof
Een wapenverlof bestaat uit twee documenten, namelijk het verlof zelf waarop Politie ondertekend samen met verlofhouder dat de schutter toestemming heeft voor het bezitten van wapens en munitie en een tweede blad ofwel de bijlage.
De bijlage beschrijft welke wapens je bezit (tot een max van 5 stuks) en mogelijk welke uitzonderingen er bij dit wapen behoren zoals wisselsets voor gebruik van verschillende kalibers bij 1 wapen. Maar ook of men grotere magazijnen mag bezitten.
Een wapenverlof dient iedere 12 maanden te worden verlengt, het is aan de houder van het verlof te zorgen dat dit voor de verloopdatum geregeld is. Neem dus echt op tijd contact op met Politie KCT ! Wat moet je aandragen bij verlenging?
- WM32 formulier invullen met 3 referenten en ondertekenen
- Je verlof met bijlage
Overleg met KCT of je op afspraak de verlenging moet komen regelen, of dat men zegt dat je de papieren kan opsturen. Overleg goed hoe men dat dan wil.
Zelf adviseren we dat je naar Politie gaat om alles te regelen om zo mogelijke problemen te voorkomen dat niet alles is ingeleverd, verkeerd is ingeleverd of dat er documenten kwijtraken.
Je kan de kosten van ongeveer 70,- daar direct pinnen. Hoogte van bedrag wordt door overheid vastgesteld.
De nieuwe bijlage wordt meestal toegestuurd.
Als de verloopdatum nabij is, haal het op! De Post-NL bezorging kan traag gaan.
Wapen bijschrijven
Wanneer een schutter toe is aan een ander of extra wapen zal deze bijgeschreven moeten worden. Dat gaat als volgt;
Verkrijg bij verkopende partij een wapen optiebrief of WM2 formulier
Vul een WM3 formulier in met de gegevens van het nieuwe wapen, geef aan welke discipline je er mee gaat beoefenen. Deze discipline moet bij je vereniging beoefend kunnen worden. Vul de gegevens in van de verkopende partij en laat de vereniging haar gegevens invullen en ondertekenen.
Lever de optiebrief of WM2 in samen met het WM3 formulier wat je hebt ingevuld bij Politie KCT.
Kan per email of geeft de stukken af.
KCT zal de aanvraag tot bijschrijven beoordelen en verwerken. Er wordt een nieuwe bijlage gemaakt voor je verlof en naar je toegestuurd.
Met de nieuwe bijlage kun je het nieuwe wapen ophalen bij de verkopende partij.
Je bezit op dat moment dus 2 bijlagen, de oude en nieuwe. Je zal het nieuwe wapen op afspraak moeten tonnen aan KCT, tijdens dit bezoek zal de oude bijlage worden ingenomen en de nieuwe gecontroleerd met het nieuwe wapen. Als alles in orde is, bezit je officieel het nieuwe wapen.
De kosten voor bijschrijven is iets van 30,- en hiervoor wordt een rekening toegestuurd die je moet overmaken.
TIP
Mocht je nu een wapen willen bijschrijven nabij het verlopen van je verlof en je moet dus verlengen. Neem dan het geduld en wacht met het ophalen van het nieuwe wapen en zorg dat je het verlof verlengt inclusief bijschrijven van het nieuwe wapen. Je betaald dan alleen je verlenging namelijk.
Schietvereniging St. Hubertus
Ooij-Zevenaar
Locatie: Schietcentrum Pannerden
Hoogeweg 23c
6911 KS Pannerden
iedere donderdag van 20:00-22:00uur