Tikka T3x TAC A1.

Deze precision rifle komt ter vervanging van onze oude Remmington 700 in het .223 kaliber.

Tikka is onderdeel van de Finse wapenfabriek Sako die Tikka (vroeger Tikkakosken) heeft overgenomen in de jaren tachtig.

De T3x Tactical A1 is voorzien van een AR greep en een instelbare trekker. De budstock kan worden ingeklapt, hoewel wij dat binnen de vereniging niet gaan gebruiken. Wat wel mogelijk is, is de “wang” rust instelling. Doormiddel van de 2 knopjes is deze steun in hoogte instelbaar. Het is natuurlijk niet de bedoeling deze 4 keer per week te wijzigen, maar als je echt niet kan schieten met de huidige instelling dan kun je hem verstellen.

De T3x heeft ook een M-lock rail om de loop, deze “zweeft” over de loop heen en wordt niet warm. Hoewel de T3x een tactical uiterlijk heeft, is het geen AR15. Hij is relatief best gewichtig dus deze schiet je niet uit de hand maar op de bipod pootjes. De recoil van het wapen is heel rustig, ook wel vlak. Daarom schiet deze Tikka nauwkeurig. Ook hebben we de Mussle Break op de loop gelaten hiervoor, deze heeft ook een positieve bijdrage aan de vlakke recoil.
Er is een magazijn bijgeleverd voor 10 patronen, maar deze graag volgens de regels vullen met 5 patronen. Net voor de trekker vind je de magazijn release knop/schuif. Dus even de trigger finger strekken en gevonden die knop.

We hebben het objectief van de Remmington overgezet op de Tikka. Deze is voor de 50m baan bij ons nog prima geschikt.

De loop van dit geweer is Cold Hammered, ofwel hamer gesmede loop. Dit is een degelijke en accurate loop. Hij wordt niet snel warm of heet, maar wel vragen we de gebruikers om dit wapen niet maar door te laden als een AR platform en de loop zwaar te belasten.

Wil je deze Tikka eens proberen, dat kan voor alle leden behalve aspirant leden ivm grootkaliber. We hebben doos met .223 munitie bij de bestuurstafel.

De Browning Buckmark Contour URX, 5-1/2

De nieuwe aanwinst .22LR pistool van de vereniging. Een precisie pistool van klein kaliber en hoge kwaliteit. Dit pistool ligt goed in de hand met de URX grip, ook voor de dames met kleinere handen. Dit pistool vervangt de oude defecte Colt waarvan de trekkerbeugel volledig was afgebroken.

De Buckmark pistolen van Browning zijn er in vele verschillende uitvoeringen. We gaan voor de wat moderne uitvoering ipv de klassieke, hoewel deze ook fantastisch er uit zien en minstens zo goed schieten.

De trekker is een Single action versie die soepel “breekt” maar goed gevoel geeft wanneer deze breekt. Als een wilde aan de trekker rukken is niet nodig en zou ook niet handig zijn om je skills te verbeteren. Het frame van het pistool is gemaakt van Vliegtuig Aluminium7075-T6, samen met de loop krijgt het pistool een mooi gewicht in de hand.

De keep-korrel ofwel rear and front sights zijn goed voor precisie schieten. De keep of rear sight is verstelbaar. Vanuit ons bestuur is dit pistool al ingeschoten en afgesteld. Liever deze nu niet te gaan veranderen.

De slede is aan de achterzijde te vinden, dus niet als de 9mm pistolen met een grote slede. De slede is voorzien van grip ribbels. Het magazijn heeft een capaciteit van 10 patronen, maar we laden conform de regels natuurlijk 5 patronen.
De safety hendel is nabij de duim te vinden, vooraan is de slede blokkeerhendel te vinden. De magazijn release knop nabij je duim en door iedereen gemakkelijk te bedienen. Ook met kleine handen.

Wil je de Browning Buckmark eens proberen?
Dat kan, hij is beschikbaar voor alle leden en de munitie verkrijgbaar bij de bestuurstafel.

De CZ 457 LUX .22LR

De 457 is in 2019 op de markt gekomen door een van de grootste wapenfabrieken CZ.

Česká zbrojovka a.s. Uherský Brod (lit. “Czech Arsenal Uherský Brod”), beter bekend als CZ. De fabriek is in 1919 opgericht in de plaats Uherský Brod en is begonnen met het maken van goedkope pistolen, maar is gedurende de volgende jaren ook geweren gaan maken. In 1993 is de fabriek geprivatiseerd.
Inmiddels zijn ze in 19 landen vertegenwoordigd en bezitten ze zelfs het Amerikaanse Colt.

De CZ 457 LUX kan perfect uit de hand geschoten worden. Licht gewicht en gemaakt van Turks Walnotenhout. Het ontwerp is als een echt Europees klassiek jachtgeweer. Voor een goede grip zijn er op de plekken waar je het wapen vasthoudt met laser gemaakte ribbels.

De 457 heeft ook een gehamerde loop gekregen, dat maakt dit wapen ook lekker robuust. Het kleine kunststof magazijn kan 5 patronen van het kaliber .22LR onderbrengen.
De trekker voelt licht, maar geeft genoeg weerstand om een goede afdruk te maken.

Kortom, prachtige karabijn om weer eens uit de hand te schieten. Ga dat maar eens proberen en ervaar wat een jager moet kunnen. Nu eens even zonder pootjes.

Wie neemt de uitdaging aan?

Probeer het eens! Hij is beschikbaar voor alle leden en de munitie verkrijgbaar bij de bestuurstafel.